Copy
januari 2021
Is de mail niet (goed) leesbaar? Bekijk dit bericht in jouw browser

 
Februari is queer geschiedenismaand

Op 1 februari 2021 start in Nederland voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand. De deelnemende culturele instellingen, waaronder IHLIA, werken samen aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.

Het wordt tijd voor een Nederlandse versie” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA. “Er zijn vele onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtiq+’er zouden noemen. Samen met andere culturele instellingen wordt dit jaar een pilot georganiseerd”.

Meer informatie
Programma
> 8 februari, 17.00 uur
LOCKDOWN LECTURES

Wilfred van Buuren over Jean Boullet

IHLIA LGBTI Heritage presenteert met trots een serie Lockdown Lectures. In deze korte videolezingen spreekt telkens één spreker over één bron uit de omvangrijke IHLIA-collectie. De sprekers zijn uitgenodigd om zelf een bron te kiezen en dit in context te plaatsen. Wilfred van Buuren, IHLIA’s hoofd collectie bijt de spits af en zal spreken over een serie prenten van Jean Boullet.
> 13, 14 februari (onder voorbehoud)
RONDLEIDING

Vrij om lief te hebben

Van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit. Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst? Aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum ervaar je de opvattingen over homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen. 
Bekijk het volledige programmaoverzicht
Blog

Op de website van Queer Geschiedenismaand houden de deelnemende instellingen iedereen op de hoogte van interessante (online) tentoonstellingen, podcasts en nieuws omtrent lhbtiq+-geschiedenis
Untitled (Cahun with mirror image) – Claude Cahun en Marcel Moore (1928)

Onder de huid: het leven en werk van Claude Cahun in het Cobra Museum

Voor het eerst in Nederland is een overzicht van het werk van de Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.
Paul Derrez, Face, 1994

Queer map in Rijksstudio van het Rijksmuseum

Naar aanleiding van het symposium The Art of Queering in 2017 heeft junior conservator Niels van Maanen van het Rijksmuseum in de Rijksstudio, de online beeldbank, het album ‘Queering the Rijksmuseum’ aangelegd. 
Lees alle blogs
Toekenning ‘Open Oproep 75 jaar vrijheid’ door het Mondriaan Fonds voor IHLIA-project over WOII

Onlangs is de subsidieaanvraag van IHLIA voor het project ‘Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog. Digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage’ door het Mondriaan Fonds toegekend.

Uit onderzoek is het nodige bekend over homoseksualiteit en de Tweede Wereldoorlog, maar er is ook nog veel onbekend. Het doel van het project is dan ook om de bekendheid met het onderwerp homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog te vergroten.

Voor onderzoekers wordt het daardoor beter mogelijk nieuwe informatie over het onderwerp te vinden. En een breed geïnteresseerd publiek kan via eerstehands getuigenissen meer te weten komen over hoe het was om als homoseksueel in een onvrije samenleving te leven. Door deze vaak nog onzichtbare verhalen zichtbaar te maken, blijft de geschiedenis leven en kunnen we er blijvend aan refereren.
Meer informatie
Hoofd Collectie Wilfred van Buuren over IHLIA's laatste aanwinst: Billie Jean Kingpop  

IHLIA heeft binnen haar collectie ongeveer tweeduizend lhbti-gerelateerde objecten, zoals aanstekers, waaiers, schilderijen, spellen (bijvoorbeeld Homonopolis en het Transenbord) en ook speelgoedpoppen.

Tot voor kort hadden we alleen mannenpoppen. Daar is nu ook een lesbische pop bijgekomen: de Billie Jean King Barbiepop. Billie Jean King is een Amerikaanse tennisster die in de jaren zestig en zeventig heel succesvol was. Zo won ze zes keer het vrouwenenkelspel op Wimbledon. Sensationeel was haar winst op haar mannelijke opponent Bobby Riggs in The Battle of the Sexes (de eerste man-vrouw tennismatch, 1973).

Zij streed ook voor de gelijke berechtiging van vrouwen en mannen en is lesbisch. Sinds kort heet het landentoernooi in het vrouwentennis de Billie Jean King Cup. Opvallend, want er zijn nauwelijks grote sportevenementen die naar vrouwen zijn vernoemd.

 

Nieuw levensboek
De collectie is aangevuld met een nieuw levensboek, nummer 39 alweer in de serie Roze levensverhalen. 

Over Marijke Kooi
Hoe een verlegen Rotterdams hongerwinterkindje als keurige Leidse studente terecht komt in het roerige Amsterdam van de jaren zeventig.

Hoe ze betrokken raakt bij het actiewezen en een baan als docente Frans in het volwassenenonderwijs en moederschap weet te combineren.

Hoe ze het vrouwenhuis ontdekt, feministe wordt en ondanks een invaliderende ziekte een bloeiend lesbisch bestaan weet op te bouwen.

Hoe ze na haar pensioen haar creativiteit op beeldend gebied ontdekt en -inmiddels al in de zeventig- actief wordt in de Amsterdamse roze seniorenwereld.

Een tijdsbeeld.
Lees Marijke's hele verhaal
Rectificatie
Per abuis is in onze vorige nieuwsbrief in de aankondiging van het artikel over het overlijden van Jan Morris de zogenoemde deadname gebruikt. Deadnaming is de handeling van het refereren naar, of benoemen van, een transgender persoon bij hun ‘oude’ naam (oftewel de deadname).

De vorige naam kan bij iemand die transgender is pijn doen. Als organisatie zullen we erop toezien dat dit daarom in de IHLIA-communicatie niet meer gebeurt.
Trailer First Cow
Filmfestival Rotterdam
Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival van Nederland, dat sinds 1972 jaarlijks in Rotterdam wordt gehouden. Dit jaar is het de 50e editie. Ook dit jaar worden er weer een aantal films met queerthema vertoond. We hebben er twee uitgelicht:

First Cow - Kelly Reichardt, 2020, USA, 122 min
Een timide kok en een Chinese immigrant vinden genegenheid bij elkaar in hardvochtige omstandigheden. Bedachtzame, nu al veelbekroonde western van Kelly Reichardt, die draait om vriendschap in plaats van strijd, om de kracht van huiselijkheid en om de diversiteit van de Amerikaanse frontier (zie trailer).

As We Like It - Chen Hung-i, Muni Wei, 2021, Taiwan, 107 min
Kleurrijke en energieke bewerking van Shakespeare's gelijknamige toneelstuk, met de wervelende miljoenenstad Taipei als decor. Orlando en Rosalinda zijn verliefd op elkaar, zonder dat de één dat van de ander weet. In de tijd van Shakespeare werden alle rollen door mannen gespeeld, nu zijn het enkel vrouwen.
Meer informatie
Open brief van Stefano Duc over seksueel racisme
Dear white queer people,

Have you ever wondered what a black, North African, Asian, or South American guy feels when in dating apps he reads sentences like “No blacks, no Chinese” or “Only XXL and top Arabs, Latino, and blacks,” often followed by the eggplant emoji? No?

Well, we need to talk. So take a deep breath, put aside your white fragility and invectives against political correctness, sit down, and listen. Yes, listen to me, even if I don’t speak for all non-white queer people. What I’ll tell you is based solely on what I experienced as a cis-gay and black Italian man, but you will find the same wounds, the same fatigue, and the same anger in the stories of many other non-caucasian queer people.
Meer informatie
Genomineerden bekend
De Volkskrant en het IISG zijn ook dit jaar weer op zoek gegaan naar excellente scripties over een historisch onderwerp. Ook studenten van andere studies dan geschiedenis, waren van harte uitgenodigd mee te dingen naar de prijs. 

Een van de genomineerden is Nina Littel (Universiteit Leiden) met de scriptie Minority consciousness gone mad?’ Exclusion, inclusion and self-organisation of disabled LGBTI people in the Dutch and British LGBT+ and disability movements, in the late twentieth century.

Inmiddels is hen promovendus aan de Universiteit Leiden. Nina's onderzoek gaat over de geschiedenis van lhbt+-archieven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, en West-Duitsland, vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw. Een deel van het onderzoek heeft bij IHLIA plaatsgevonden en is onlangs afgerond.
Word Vriend(in) van IHLIA
Steun het werk van IHLIA en word Vriend(in)! Je bent al donateur voor €35 per jaar. Als dank voor je bijdrage nodigen we je een paar keer per jaar exclusief uit voor diverse activiteiten. Denk aan rondleidingen en kijkjes achter de schermen.
Word donateur
Facebook
Twitter
Link
Website
 2021 IHLIA